Klima Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

01-10-2018 10:32
Klima Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler
Yaz aylarının sıcaklıkların özellikle son yıllarda yüksek seviyelerde seyretmesi klima taleplerini arttırmıştır. Özellikle eski tip vantilatörlerin soğutma ihtiyacına yeterli gelmemesi klimaların tercihinde etkili olmaktadır. Siz de bu yaz evine klima almayı düşünenlerdenseniz klima almadan önce dikkat etmeniz ve araştırmanız gereken bazı noktalar bulunmaktadır.

Klimalar kullanım alanına göre ayrılmaktadırlar. Bireysel kullanımlar için günümüzde çoğunlukla split klimalar tercih edilmekte olup split klimaların özelliği iç ve dış ünite olarak ikiye ayrılmalarıdır. Kompresör, yoğuşturucu ve dört yollu vana split klimalarda dış üniteyi oluştururken genleşme vanası ve buharlaştırıcı ise iç ünitenin ekipmanlarıdır. Her odada ayrı ayrı ısılarda çalıştırılabilmesi split klimaların günümüzde yoğun olarak tercih edilmesinin en önemli nedenidir. Split klimalarda salon tipi olan türler 40 m2’nin üzerinden çok fazla insan sirkülasyonun bulunduğu toplantı odaları mekanlar için daha uygun olmakla beraber ev ortamında duvar tipi klimalara ısıtma ve soğutmada daha etkili olmaktadır. Valliant split klimalar görsel tasarımları ile mekanlarınıza olumsuz bir görsellik katmadan iklimlendirme yapabilirler.

Klima tercihi yaparken soğutma ihtiyacının gerektiği alanın metrekaresi önemli bir etkendir. Teknik literatürde klimaların soğutma gücü BTU/h biriminden değerlendirilmektedir. Valliant split klimalarda 9.000 BTU/h -24.000 BTU/h aralığında farklı seviyelerde klimalar bulunmaktadır. BTU/h hesaplaması BYU/h= bölge katsayısı x soğutulacak alan metrekaresi olarak yapılmaktadır. Bölge kat sayıları Türkiye’de 7 coğrafi bölgeye göre belirlenmiştir. Bölgelere göre katsayılar

● Akdeniz 445
● Doğu Anadolu 308
● Ege 423
● Güney Doğu Anadolu 462
● İç Anadolu 346
● Karadeniz 385
● Marmara 385 olarak sıralanır.

Küçük bir örnek vermemiz gerekirse Ege bölgesinde 25 metrekarelik bir alanda klima kullanılmak isteniliyorsa 423x25 = 10.575  BTU/h olacağından  12.000 BTU/h gücünde bir klima almanız gerekmektedir.

Klima kullanılan ortamdaki nem seviyesinin sağlığa elverişli aralıklarda olmaması bazı solunum sorunlarına yol açabileceğinden klimanızın nem alma özellikli olarak seçilmesi daha iyi bir tercihtir. Nem alma özelliği sayesinde havanın çok sıcak olmayıp nemin yüksek olması halinde ortamdan sadece nemi alarak rahatlayabilirsiniz.

Kullanılan alanda istenilen yada rahatsız etmeyecek ses düzeyine göre saha sessiz bir klima tercih etmeniz gerekeceğinden hangi alanda tercih edeceğinize göre seçim yapmanız gerekir. Eğer yatak odasında kullanım sağlamak istiyorsanız daha fazla sessiz çalışan inverter özellikli klimaları tercih edebilirsiniz.

Klima filtreleri sadece toz ve polen süzebildiği gibi daha üst kalitede ki klimalarda alerjik partikülleri de süzme özelliği bulunduğu için daha sağlıklı bir ortama sahip olabilirsiniz. Valliant klimaların yüksek kalitede ki filtreleri ev yada iş yeriniz için daha kaliteli bir hava sağlayacaktır. Isı değişimlerini minimumda tutmak için ortam sıcaklığına göre derecesiniz otomatik ayarlayan bir klima tercih etmenizi önerebiliriz.

Klima alımından önce gerekli servis bakımlarında zorlanmamak için geniş bir servis ağı olan markayı seçmeniz faydalıdır. Valliant’ın geniş servis ağı özelliği sayesinde alacağınız klimaların bakım ve onarımları için yetersiz servisler ile uğraşmayacaksınız.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.